Skip til hoved indholdet

Fantasyfestival, biblioteket og generøsitet

Fantasyfestival er Esbjerg Kommunes Bibliotekers ubestridte fyrtårn. Et fyrtårn, der styrker bibliotekets rolle i samfundet på en ambitiøs og modig måde.

Af Jacob Holm Krogsøe

”Vi breder ud, vi skal være generøse, vi skal turde give slip og stole på hinanden. Generøs er et kodeord.”

Sådan afslutter biblioteksleder Ann-Britt von Seelen, da vi tager en snak om Fantasyfestival. Hvad det er, hun hentyder til, vender vi tilbage til om lidt. Vores snak startede ved selve festivalen, hvad den kan både i forhold til Esbjerg og mere generelt i forhold til det moderne folkebibliotek.

Et magisk fyrtårn

”For mig er det et fyrtårn i Esbjerg. Esbjerg Kommunes Bibliotekers fyrtårn. Ubestridt. Og jeg ser det også som et fyrtårn i biblioteksdanmark. Folk i bibliotekerne, vores kollegaer rundt omkring, kender festivalen og bruger den aktivt i deres formidling.

Festivalens kerne er aktiviteter og arrangementer der kredser om læsning og litteratur, som jo netop også er folkebibliotekernes kerne. Så har vi tilsat oplevelser. Det er vejen frem.

Folk vil gerne læse, de ved godt at det er vigtigt, men man får ikke nødvendigvis gjort det så meget, fordi samfundet ændrer sig, teknologien og vores tidsforbrug, den måde vi konstruerer vores hverdag på.

Det centrale i festivalen er den gode historie, den gode fortælling, som kan læses eller lyttes. Som kan opleves. Og her på festivalen kan den rent faktisk afprøves. Du kan opleve rollespil, du kan deltage i Fantasy Quest Esbjerg, møde orker, besøge kreative workshops – alt sammen noget som er bundet op på fantasylitteraturen, noget der er vokset ud af fantasylitteraturen.

Deltagerne inspireres også til helt konkrete læseoplevelser, hvad enten de køber en bog eller hører en forfatter og efterfølgende går hjem på deres bibliotek og låner bogen. Det er en af vores vigtigste opgaver, både som festival og som bibliotek.”

Det moderne folkebibliotek

Derefter faldt snakken på det moderne folkebiblioteks rolle i samfundet og om at turde bevæge os væk fra vores klassiske bastion på biblioteket.

”Det er så vigtigt, at vi netop gør det: Vi skal ud af huset, også for at give dem, der ikke nødvendigvis går igennem tællerne i vores huse, nogle relevante bibliotekstilbud. Vi er nemlig meget mere end et hus. Vi er her for kommunens borgere, det er vores forpligtelse.

Og så synes jeg, helt generelt, at det er undervurderet, hvad kulturen kan bidrage med i samfundet, både i forhold til læring, i forhold perspektiver på læsning men også i forhold til trivsel hos den enkelte borger. Hele vores samfund er blevet mere og mere fragmenteret, der kan kulturen, og biblioteket, være den centrale lim og ikke bare flødeskummen.

Der er komme mere fokus på det, men ofte bliver kulturen alligevel glemt. Derfor synes jeg også at Esbjerg Kommunes strategi i forhold til bosætning både er ambitiøs og modig. At man rent faktisk satser på, at kulturen spiller en central rolle når man taler om bosætning, at den rette kulturpolitik kan få folk til at vælge Esbjerg Kommune som deres nye hjem. Her spiller folkebiblioteket en stor rolle som et hverdagskulturtilbud – tilsat lidt ekstra magi fra Fantasyfestival.

Generøsiteten er kodeordet

Men hvad er bibliotekslederen så mest stolt af i forhold til festivalen?

”Det er at vi formår at samle SÅ mange forskellige mennesker på én gang. Luften sitrer, energien, der er unge mennesker, der er bedsteforældre, børn og deres forældre og der er også mange mennesker, vi aldrig plejer at se på biblioteket. En mangfoldig festival i forhold til køn, alder, identitet. Du kan jo også møde orker og feer. Vi har det hele. Det gør mig allermest glad. Og at vi har et program der taler til mange forskellige mennesker.

Vi skaber en platform, og deler fortællingen med de lokale, så vi sammen løfter i flok: Som bibliotek kan vi ikke gøre meget mere end vi gør nu, så det der kommer til at ske fremadrettet, sker på skuldrene af vores samarbejdspartnere. De lokale, kommercielle aktører, private og kommunale og det skal ske på en bæredygtig måde.

Det handler om at vi alle føler ejerskab, så festivalen ikke bare ser andre som ressourcer, men som dem vi laver magien sammen med.

Vi skal alle kunne se en værdi i samarbejdet. En gensidig værdi, det er måden vi deler med hinanden på, at vi ikke bare holder fast i en succes, men lader andre blive en del af den, fordi vi faktisk ikke kan være en succes uden dem, uden hinanden. Vi breder ud, vi skal være generøse, vi skal turde give slip og stole på hinanden. Generøs er et kodeord.”

”For mig er Fantasyfestival et fyrtårn i Esbjerg. Esbjerg Kommunes Bibliotekers fyrtårn. Ubestridt. Og jeg ser det også som et fyrtårn i biblioteksdanmark. Folk i bibliotekerne, vores kollegaer rundt omkring, kender festivalen og bruger den aktivt i deres formidling.

Ann-Britt von Seelen, biblioteksleder, Esbjerg Kommunes Biblioteker

CVR: 29 18 98 03
EAN: 5798004930410

Magiske skabninger, storslåede portaler, nederdrægtige skurke, modige helte, unikke verdener og den store kærlighed. Fantasygenren indeholder det hele.

Hvert år, den tredje weekend i september, fejrer Fantasyfestival i Esbjerg genren som tryllebinder børn, unge og voksne.

Vi ses i Esbjerg - magiens hovedstad.


Kontakt Fantasyfestival
Send os en mail 

Læs tilgængelighedserklæring