Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Vindere

Se alle vindere af Dansk Fantasy Pris og Saga-statuetten. 

Vinderne af Årets Danske Fantasy 2022

Årets Danske Fantasyforside

Dragesværdet (Dragernes Æra 2) af C.G. Valentin, grafiker Mette Breth. Forlag: Leitura. 

Juryens begrundelse:
"Vinderen af Årets Fantasyforside er en forside der bare skriger fantasy. Når man står med bogen i hånden er man ikke et øjeblik i tvivl om at man står med en dør indtil en magisk verden, der bare venter på at blive udforsket.
Det er en bog der både visuelt og stilmæssigt er indbydende og utrolig smuk. Flotte farver og unikke detaljer er med til at gøre forsiden til noget helt særligt.
Sidste år var et af argumenterne fra juryen at der var et sværd på forsiden – og hvem kan ikke lide sværd? Igen i år er der elementer på forsiden der virkelig taler til jurymedlemmerne – og også læserne, for denne forside vandt også læserafstemningen.
Nu er det altså ikke et krav at der skal være et sværd på forsiden, før en bog kan vinde. Et af argumenterne i år var da også at jo, sværd er seje, men det er drager også!
Samtidig er det jo bare ekstra sejt at forsiden har sit helt eget merchandise…"

Årets Danske Fantasydebut

De glemte vogtere af Andreas Boeskov. Forlag: Gyldendal. 

Juryens begrundelse:
"Dette års vinder af debutantprisen er en historie om at finde sin plads i verden – og hvor langt man er villig til at gå for at beholde denne plads.
Der bliver berørt temaer som venskaber og loyalitet. Vi lærer at selv den mest overraskende person, kan gå hen og redde dagen – hvis bare man giver personen muligheden og rammerne for det.
Det er en helt unik verden, hvor dem der normalt ikke ses som de stærke og dem der skal kæmpe, netop er dem der skal slås for os alle sammen.
Dog er det også en historie der behandler de mørke sider af folk. De sider der gør at man vil gøre alt for at opnå magt og viden – koste hvad det vil. De sider der gør at man vil gå langt – måske for langt – for det man tror, er det rigtige.
Fantasien får frit spil. Vi bliver præsenteret for tesen om hvad der ville ske hvis der var hold i eventyrerne og at man som voksen måske har mistet lidt af evnen til se og forstå fantasien.
Der var fuld plade hos både læserne og juryen.
Årets Debut er kategoriseret som en børnebog – lad jer ikke snyde af forsiden, den kan bestemt læses af både børn og voksne. Og så vil alle dommerne gerne have næste bind – nu tak!"

Årets Danske Fantasybog

Illiéndirs Flamme (Stjernekrønikerne 5) af Mads Schack-Lindhardt. Forlag: DreamLitt. 

Juryens begrundelse:
"Vinderen af Årets Danske Fantasybog 2022 går til en historie der tager læseren med på de vildeste eventyr.
Vi besøger mange forskellige verdener ved at rejse gennem portaler. Vi oplever både krig og drama. Det hele i tilpas afbalancerede doser.  
En stemning af usikkerhed – på sig selv og egne evner, men også hvem, man er – helt eller skurk – fylder meget i historien, men bliver lettet af humoren og sarkasmen, som også er kendt fra de tidligere bind i serien. Mon ikke vi alle har lidt af det gode og lidt af dårlige i os?
Bogen vandt læserafstemningen og dommerne har også givet den fuld plade. Alle var enige om at vi var ekstremt godt underholdt og at vi havde svært ved at lægge bogen fra os. Netop præcis det der kendetegner en virkelig god bog.
Det er en historie der, her på festivalen, får sit afsluttende bind.
Forfatteren bliver omtalt af andre – og sig selv – som en grumpy old man, men lad os se om vi ikke kan få ham til at smile lidt."

Tidligere vindere